Fissür Uygulaması
Dişlerin girintili çıkıntılı kısımları çiğneyici yüzeyleridir. Bu çukurcuk ve tepecikler pit ve fissürler olarak bilinir. Oldukça dar olan bu bölgeler, temizlenememesi nedeniyle genellikle çürüklerin başladığı kısımlardır. Gıda ve mikroorganizma birikimini ve buna bağlı olarak çürüğü önlemek amacıyla özel akıcı nitelikte dolgu malzemesi kullanılır.
Mevcut bölgenin kaliteli bir şekilde temizlenir. Fissür sealant dediğimiz akıcı dolgu bu bölgeye uygulanır. Işıkla sertleşmesi sağlanarak, fazlalıkları düzeltilir. Cilalaması yapılır. Gerçekleştirilen işlemle tüm çürüklerin yaklaşık %70’ini oluşturan çiğneyici yüzey çürüklerinden korunmak mümkün hale gelir.
Buz çiğneme veya diş gıcırdatma gibi alışkanlıkları olan bireylerde sürekli kontrol edilmeleri gerekmektedir.
Uygulama için en ideal dönem, ilk kalıcı dişlerin çıktığı dönemdir. Buda 6 yaş civarına denk gelmektedir. Diğer azı dişlerinin sürme zamanı beraberinde diğer dişlere de uygulama yapılabilir. Bir noktayı vurgulamakta yarar var. Kalıcı dişler sürmeye başladıktan 1-2 sene sonrasında bu işlemin yaptırılması daha da iyi seçim olacaktır.
Unutmayın, uzayan her sürede çürük oluşumu ihtimalleri artış gösterir. Dolayısıyla fissür sealant yerine dolgu yapmaya ihtiyaç duyulabilir. Çürüğü bulunmayan yetişkinlerde de uygulanabilen yöntemdir. Çocuklarda kullanımı oldukça kolaydır.
İşleme öncesinde sealent uygulanacak yüzeydeki girintiler tamamen temiz ve bakterilerin uzaklaştırılması gerekir.
Özel solüsyon yardımıyla dişleriniz hekiminiz tarafından fırçalanarak temizlenir ve kurutulur. Dişin en üstünde bulunan mine tabakası bir jel yardımıyla pürüzlendirilir ve yapıştırıcı (bonding) sürülür. Işık ile sertleştirildikten sonra fissür sealantin bir fırça yardımı ile girintileri doldurması sağlanır, tekrar ışıkla sertleştirilme işlemi yapılır. Yükseklik olup olmadığı kontrol edilip üzerine koruyucu cilası sürülürek işlem sonlandırılır.
Çocuklarda Ortodonti Tedavisi