Konservatif Diş Tedavisi (Dolgu)
Dolgu, çürük sebebiyle zarar gören dişlerimizdeki varolan madde kaybını geri kazandırmak için gerekli temizlenmenin yapılarak dişin uygun malzemelerle restore edilmesidir.
Çürük Nedir?
Ağız içerisinde varolan bakterilerin meydana getirdiği bakteri plağı ağzımızda bulunan bakteri plağından asit oluşturmaktadırlar. Oluşan bu asitler zamanla diş üzerindeki mine tabakasına zarar vererek
çürük oluşmasına neden olurlar. Mine tabakası her ne kadar vücudumuzun en sert tabakası da olsa asitler, diş minelerimizin genel yapısını inanılmaz derecede zarara uğratmaktadırlar. Mevcut bakteriler, sert mine tabakasını yavaşça ve uzun süre dahilinde delerek kötü bir duruma sokabilirler. Mine tabakasında uğrattığı zarar sonrasında fazlaca yumuşak dentin tabakası ile bütünleşen çürük, dişin pulpasına yani öz kısmına yaklaşır. Belirli süre sonrasında dişlerde şekerli, soğuk, sıcak hassasiyeti nükseder. Çürükler bazı durumlarda hiç farkettirmeden, ağrı yaşatmadan kronik bir şekilde sinsice ilerleyebilir. Dişleriniz tüm canlılığını kaybedebilir.
Sağlıklı Dolgu Hangisidir?
Dişe yapılacak olan dolgu malzemesi seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli ayrıntılar vardır. Estetik görünüşü ne kadar önemliyse mevcut dokuyla uyum sağlaması ve uzun ömürlülüğü de o denli önemlidir. Günümüzde kullanılan üç dolgu malzemesi bulunmaktadır.
Amalgam (Gri) Dolgular
Herkesin bildiği ve kullanımı eski zamanlara dayanan Amalgam dolguların 150 yıllık geçmişi vardır. Kökünde civa, gümüş ve çeşitli metal alaşımları bulunmaktadır. Gri dolguların da koruyuculuğu mükemmeldir diyemeyiz. Yıllarca Amalgam dolguyu seçen hastaların ağızlarında çeşitli sekonder çürük yapılarıyla karşılaşırız. Amalgam dolguların dezavantajları da vardır. Gri dolgular, sert yapıda olduğundan çiğneme esnasında dişlerle uyum problem yaşarlar. Birçok vakada mikro çatlaklara rastlanmıştır.
Rengi de hastalar üzerinde dezavantaj yaratmaktadır. Siyaha yakın tonda gri olması sebebiyle estetik açıdan tercih edilebilirliğini sınırlandırmıştır.
Kompozit (Beyaz) Dolgular
Diş hekimliği alanındaki gelişmelerle doğru orantılı şekilde devinim kazanarak yirmi yıl içerisinde hızla ilerleyen dolgu tekniği olmuştur. İlk dönemlerinde, Amalgam dolgulara oranla daha dayanıksız olarak dikkat çekmişlerdir. Günümüzde mikro partikul teknolojilerindeki gelişimler Kompozit dolguları daha dayanıklı kılmıştır. Kompozit dolguların seçilmesinin altında pek çok neden vardır. Yerleştirilebilmeleri için yalnızca çürük kısmının temizlenmesi yeterlidir.
Dolgu tutuculuğu için herhangi bir maddeye ekstra olarak ihtiyaç duyulmamaktadır. Estetik açıdan ise diş rengiyle bütünleşmeleri son derece dikkate değer bir ayrıntıdır. Şimdilerin teknolojisinde "bukalemun efekti"denilen durum sayesinde üzerine yerleştirilen dişin rengini alması Kompozit dolguyu daha da çekici kılmıştır. Bu işlem, sunduğu hasta odaklı kolaylıklarla dişlerin ön bölgelerinde harika sonuçlar sağlamaktadır.
Porselen Dolgular - Kısmi Dolgular
Çeşitli vakaların ağız içerisinde dolgu yapılamayacak ölçüde madde kayıplarına uğrayan dişi, kuronla kaplamadan kolay bir ölçü işlemiyle eksik olan bölgelere porselenden hazırlanmış orjinal dişi kullanmaya devam etmek olasıdır. Dişetinin alt kısımlarına yönelen çürüklerde veya diş yapısının içine çivi yerleştirilmesi gereken çürüklerde tercih edilen porselen dolgu, hastalarımıza iki seans sonrasında huzur dolu gülüşler kazandırır. Porselen dolgular, labaratuar ortamında hazırlanarak, cilalanır. Tedavide kullanılan porselen detayları 2-6 tonluk basınçlara karşı oldukça dirençlidir. Sonralarda bu bölgelere dolgu yenilemeye ihtiyaç duyulmaz.
İnley Onley Nedir?
Diş çürüklerinin tedavi aşamasında dolgu maddeleri olarak metal veya kompozitler kullanılmaktadır. Yaşanan fazla madde kayıplarında dişlerde, bahsettiğimiz dolgular yerine estetik görünüş ve dayanıklılık durumundan dolayı porselen dolguları daha çok tercih etmekteyiz. Çürük olan dokunun temizlenme aşamasından sonra ölçü alınır ve dolgu labaratuar ortamında hazırlanır.
İnley Onleylerin Avantajları Nedir?
Estetik görünümlerinden dolayı tercih edilebilirliği fazladır. Dişle uyumları son derece artı bir değerdir.