20 Yaş Dişleri

Ortonorm 20 Yaş Dişleri

Yirmi Yaş Dişleri Nedir?

Ağızda en son çıkan dişler üçüncü azı, yani 20 yaş dişleridir. 20’lik dişlerin diğer adı akıl dişleridir. Çenelerin her iki tarafında bulunmak üzere toplan dört tanedir. 20 yaş dişleri 14–25 yaşları arasında çıkar.

Yirmi Yaş Dişleri Neden Daha Zor Çıkar?

Çene kemiğinde yeterli yer bulunmadığı durumlarda veya diş gelişiminin, çenenin gelişimiyle beraberce ilerleyememesinden ötürü daha zor çıkabilir ya da gömülü kalabilirler.

Neden Alt Çenedeki Yirmi Yaş Dişleri Daha Güç Sürer?

Akıl dişinin geliştiği tomurcuk kısım, 2. büyük azı dişinin arka kısmında ve eğik bir durumda dikkati çekmektedir. Büyüme ve gelişmeyi takiben çene kemiğinde boyut artışı yaşanmaktadır. Çenenin arka kısmı da aynı oranda gelişir. Burada bulunan yirmilik diş yatay durumda kalarak süremez.

Akıl 18 yaş, akıl dişinin sürme zamanıdır. 18 yaş döneminde alt çenenin büyümesi tamamlanır. Diş, sert ve yoğun kemik dokusunu delemediği için süremez.

Eğer alt çenenin yatay bölümüyle dikey bölümü arasında ve 2. büyük azının arkasında yeteri kadar yer yoksa, bu da güç sürme sebepleri arasında sayılabilir.

Yirmi Yaş Dişleri Çekilmek Zorunda Mıdır?

Bireyde 20 yaş dişleri, çevredeki dokulara zarar vermeyerek doğru biçimde çıkıyorsa, yirmilik dişlerin çekilmesi gerekmemektedir. Hekiminizin röntgen değerlendirmesinden sonra çene kemiğiyle kaynaşmış olan, iltihaplı dişler, ortodontik bozukluklarla sıkıntı yaratan dişler en iyi şekilde değerlendirilmeli, her türlü sıkıntı göz önüne alınarak çekim işlemine karar verilmelidir.

Gömük yapıda bulunan yirmi yaş dişlerinin sürekli olarak kontrol edilmesi şarttır. Tedavi şekli ve yöntemi, hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Hekim, hasta için en iyi tedavi yöntemi planlamasını yapacaktır.

20 Yaş Dişi Hangi Durumlarda Tehlikelidir?

Çürük: 20 yaş dişinin konumu dolayısıyla o dişte ya da komşu dişte çeşitli çürükler görülebilir.

Diş Eti Enfeksiyonu: 20 yaş dişinin tam çıkmadığı durumlarda yemek artıkları, bakteriler 20 yaş dişinin çevresindeki diş etinin çevresine yerleşerek birçok enfeksiyona sebep olur. Daha sonra ağız kokusu, ağrı, yüzde şişme, ağız açıklığında azalma gibi durumların görülebilmesi olasıdır. Enfeksiyon lenfler aracılığıyla yanak ve boyun bölgesine yayılabilir. Sonucunda da tehlikeli durumlar oluşabilir.

Basınç Ağrısı: 20 yaş dişinin komşu dişlere basınç yapmasından dolayı bireylerin dişlerinde ağrı olabilir. Bazı hastaların dişinde aşınmalar meydana gelebilir.

Ortonorm 20 Yaş Dişleri

Ortodonti: Günümüzde genç hastalar dişlerindeki çapraşık diş yapılarını düzelttirmek amacıyla ortodontik tedaviye ihtiyaç duymaktadır. 20 yaş dişleri, yer darlığı sebebinden ön kısımdaki diş çapraşıklıklarının artmasına neden olur.

Protez: Total protez kullanan hastalarda gömük 20 yaş dişleri, protezde uyumsuzluk, vuruk ve kullanamama problemlerine sebep olmaktadır.  

Kist oluşumu: Gömük ya da yarı gömük 20 yaş dişinin çevresindeki yumuşak doku üzerinde kistler meydana gelebilir. Kistler ve dişin alınması, ileride oluşabilecek kemik ve komşu diş hasarını önleme açısından son derece önemlidir. Bazı durumlarda kistin içinde tümör gelişebilir veya kistin aşırı büyümesine bağlı çenede kırıklar oluşur.

Görünümde Sıkıntı Olmasa da Kötü Pozisyonlu Bir Yirmilik Diş Niçin Çekilmelidir?

Dişin görünümünde bozukluk olmadan pozisyonunun bozuk olması bile enfeksiyon için tek başına yeterli sebeptir.

Ortonorm 20 Yaş Dişleri

Yirmilik dişler, fırça ya da diş ipiyle ulaşılması zor alanlarda mevcutturlar. Çürümeye yol açan bakteri, asit ve yiyecek artıkları bu bölgeye yığılarak bireyi son derece rahatsız ederler. Diş çürüyerek dolguyla restore edilmezse diş kısa zamanda iltihaplanır. Bu dişleri temiz tutmak zor olduğundan biriken bakteri ve yiyecek artıkları kötü ağız kokusuna sebep olur.

Diş eti altında yatay halde duran gömük diş, diğer dişlerin hareketi, sıklaşması ve çarpıklaşması ile sonuçlanacak kuvvette basınç yaratır. Gömük dişin üzerini kaplayan diş etinin altına toplanan bakteriler diş etlerinde de enfeksiyona yol açar.

Yirmilik Dişlerin Çekilmesi İçin En Uygun Zaman Nedir?

Gömük durumda olan diş, şikayete yol açsın ya da açmasın 16 - 22 yaşları arasında çekilmelidir. Gençlik dönemlerinde gerçekleştirilen işlemler teknik olarak daha kolaydır. İyileşme hızlıdır. İleri yaşlarda esneklik azaldığı için çekim zorlaşır, iyileşme süreci uzar.

Akut- Aktif Enfeksiyonun Olduğu Durumlarda Diş Çekilebilir Mi?

Enfeksiyonlu durumda müdahale edilirse enfeksiyon çevreye yayılır, yara iyileşmeside aynı oranla geç ve zor olur. Lokal ağız hijyeni, antibiyotikler ve bazen de karşı çenedeki yirmilik dişin çekimiyle enfeksiyon kontrol altına alınabilir.

Çekim Sonrası İyileşme Dönemli Nasıl Seyreder?

Çekimden sonra şişlik, ağrı, kanama ve morluk oluşması normaldir. İyileşme döneminde ağız açmada güçlükler yaşanabilir. Şikayetler genellikle 1 hafta içerisinde kaybolur. Sıkıntıları hafifletmek için, operasyon bölgesine soğuk kompres uygulayabilirsiniz.

Operasyon Sonrası Uyulması Gereken Kurallar
  • Operasyon ardından 30 dakika kadar operasyon bölgesine yerleştirilen gaz tamponu ısırarak yerinde tutmalısınız.
  • İşlemden sonra en az 2 saat bir şey yemeyin ve içmeyin.
  • Tamponu çıkardıktan sonra 24 saat tükürmemeli ve gargara kullanmamalısınız. Tükürmek vakum etkisi yaratarak kanamayı uyarır ve yara iyileşmesini geciktirmektedir.
  • Diş çekildikten sonra 24 saat boyunca sigara içmeyin. Sigara içmek yara iyileşmesini geciktirerek nfeksiyon riskini hızla arttırır.
  • Alkollü, asitli içecekler tüketmeyiniz. (Operasyon öncesinde-sonrasında)
  • Operasyon günü ve bir sonraki gün işlem gören bölgeyi fırçayla temizlemeyiniz.
  • 2 gün sonra normal temizlemeye geçebilirsiniz. Operasyon bölgesinin hijyenine özen göstermelisiniz.
  • Cerrahi işlemden itibaren 24 saat sıcak duş almayınız, sıcak yiyecekler ve içecekler tüketmeyiniz.
  • Operasyonu takiben ağrı yaşamanız halinde aspirin vb. dışında ağrı kesici kullanınız. (Aspirin kan sulandırıcı etkisi nedeniyle kanamayı arttırabilir.)
  • Hekiminiz onay verirse o bölgeye uygun olarak soğuk kompres uygulayınız.
  • Başınız yüksekte olacak şekilde yatınız.
  • Operasyondan 1 hafta sonra dikişlerinizi aldırmaya geliniz. Dikişleriniz atabilir. Kanamanız olursa hemen kliniğimize başvurunuz.
  • Doktorunuz tarafından verilen ilaçlarınızı ihmal etmemelisiniz.
  • Beklenmedik durumla karşılaştığınızda (ağrı ve kanama uzun süre devam ederse) kliniğimize başvurunuz.



20 Yaş dişlerini ne kadar tanıyoruz?

Ortonorm Ortodonti

Tümünü Görüntüle