Diş Beyazlatma - Bleaching
Gülümsemenize kusursuzluk katmak istiyorsanız işe bembeyaz dişlerle başlayabilirsiniz. Beyazlatma süreci, dişlerin yapısında meydana gelen renklenme problemlerini giderme işlemidir. Sağlıklı bir diş ve diş etlerinin birincil ölçütü olan bembeyaz dişler, ağartma ve bleaching olarak iki önemli teknikle gerçekleştiriliyor.
Bleaching yöntemi de kendi içerisinde iki ayrı ana gruba ayrılıyor. Birincisinde hasta uygulamasını evde, kendi başına gerçekleştiriyor. İkinci yöntemde ise hastanın dişleri, diş hekimi tarafından klinik (ofis tipi) bir ortamda gerçekleştirilmektedir.
- Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Office Bleaching)
- Evde Diş Beyazlatma (Home Bleaching)
Ofis Tipi Diş Beyazlatma
Ofis tipi diş beyazlatma yöntemi, ev tipi diş beyazlatmaya oranla çok daha kısa sürede sonuçlanan diş beyazlatma tekniğidir. Ofis bleaching uygulamasında öncelikle diş etleri ve ağız içinde zarar görebilecek diğer yumuşak dokuları korumak için önlemler alınmalıdır. Diş etleri koruyucu bir tabaka ile kaplanmalı, diş beyazlatma ajanının diş etlerine ulaşması engellenmelidir.
Ev tipi beyazlatmaya göre farkı, kullanılan kimyasal maddenin etken nitelikte olması ve fazla miktarda olmasıdır. Yalnız, kullanılan bu madde, diş hekimi gözetiminde uygulanmalıdır. Ofis tipi beyazlatmaya ek olarak lazer veya led tarzında ışık kaynakları beraberce kullanılırsa dişlerde derin beyazlatmalar gerçekleştirilebilir.
Evde Diş Beyazlatma
Uygulaması son derece kolay ve güvenli olan bu yöntemde, tedavi süreleri dişin durumuna göre 1 - 4 hafta civarında sürmektedir. Beyazlatma işlemine geçilmeden önce diş hekimi tarafından ağız ve diş sağlığı kontrollerinin tamamı yapılmış olmalıdır. Diş taşı gibi problemler beyazlatmaya engeldir.
Gerekli tüm ağız ve diş sağlığı kontrolleri yapıldıktan sonra hastanın ağzından ölçü alınır. Şeffaf plaklar hazırlanır. Diş hekimi, plaklarla birlikte tedavide kullanılacak olan beyazlatma jelini hastaya verir. Hekim, hastaya uygulamalar ve kullanım konusunda bilgilendirmelerde bulunur. Beyazlatma jeli, yaklaşık olarak 5-7 saat arasında dişlerde bekletilir. Uyku esnasında bu işlemi uygulamanız daha rahat etmenizi sağlayacaktır. İşlem dahilinde jelin etkisine göre uygulama saatlerinde değişiklikler yapılabilir. Tedavi toplamda 1 hafta da bitirilmektedir.
Evde Diş Beyazlatma Yönteminin Avantajları:
- Daha ucuzdur.
- Kullanım kolaylığı vardır.
Evde Diş Beyazlatma Yönteminin Dezavantajları:
- Tedavi süresi uzun sürer.
- Dişte renk değişimlerine neden olan çay, kahve ve kola gibi içeceklerin tüketilmemesi gerekir.
- Uygulama süresince sigara ve benzeri sarartıcı maddelerden uzak durmalısınız.
- Plakları dişinize yerleştirirken dikkatli davranmalısınız. Aksi takdirde diş etleriniz zarar görebilir.
- Kullanımı kişi için kolay olsa da zaman kaybı ve bazı derin renklenmelerde sonuç vermemesi gibi nedenlerle günümüzde tercih edilebilirliği azdır.
Diş Beyazlatma Hakkında Sık Sorulan Sorular
Diş Beyazlatma Güvenli Midir?
Diş hekimi kontrolünde gerçekleştirilen diş beyazlatma sistemlerinin kişiye hiç bir şekilde zararı yoktur. Her türlü çalışma ve araştırma da bunu doğrulamıştır. Hekiminizin kullandığı florür uygulaması dahilinde beyazlatma işlemi daha da güvenli bir teknik olmuştur.
Diş Beyazlatmanın Yan Etkileri Nelerdir?
Beyazlatma jellerinin çoğu belirli miktarda hassasiyete sebep olur. Bu soğuk sıcak içeceklere ve havaya karşı bile oluşan hassasiyet bireye ne yazık ki rahatsızlık verir. Hassasiyet durumunda diş hekiminizin size uygulayacağı topikal florür bu diş hassasiyetinin azalmasını sağlayacaktır.
Dişlerimin Maksimum Beyazlaması Ne Kadar Sürecek?
Sonuçlar, kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bazı dişler 24 dakikada beyazlarken, bazıları için bir iki seans beyazlatma yapmak gerekebilir. Hatırlatmakta yarar var ki; antibiyotik kullanımından kaynaklanan grileşmenin beyazlatılması biraz daha zordur.
Beyazlatma Ne Kadar Süre Etkisini Korur?
Unutmayın, beyazlatma işlemi sonrasında dişlerinizin rengi asla ilk baştaki rengine dönmez. Bir miktar renkleşme 6 ayla iki yıl arasında oluşur. Mevcut beslenme alışkanlıklarına göre bu renklenme farklılık göstermektedir
Hamile veya Yeni Doğum Yapanlara Diş Beyazlatma Niye Tavsiye Edilmez?
Bu konuda herhangi bir araştırma bulunmamaktadır. Üretici firmalar, bu işlemin hamile ve emziren annelerde uygulanmaması gerektiğini belirtmişlerdir.
Beyazlatma Jeli Kaplama, Porselen Kuronlarımı da Beyazlatır Mı?
Porselen kaplama kuron ve köprülerin beyazlamadığını belirtmek gerekir. Beyazlamış dişinizin rengine uyması için bütün bunların değişmesi gerekebilir. Diş hekiminiz gerekli bilgilendirmeleri yapacaktır.
Beyazlatma Sonrası Kahve ve Kırmızı Şaraptan Ne Kadar Uzak Kalmalıdır?
Beyazlatma sonrası yaklaşık 2 gün boyunca çay, kahve, sigara, kola, kırmızı şarap, vişne suyu gibi asitli içecekler ve renkli yiyeceklerden uzak durmanız son derece önemlidir. Yapılan beyazlatma işleminin etkisi dentin tübüllerinde 48 saat boyunca devam etmektedir.
Tüketilmesi zorunluysa bile hemen ardından dişlerin fırçalanması; ya da su ile çalkalanması gerekir.
Beyazlatma İşlemi Sırasında Acı Duyulur Mu?
Kişinin mine tabakasının durumuna ve kalınlığına bağlı olarak hissedilen bir hassasiyet söz konusudur diyebiliriz. Yaşanılan ağrı ya da acı dayanılacak derecededir. Anestezi uygulanmaz.
Beyazlamayan Diş Kalır Mı?
Kanal tedavisi uygulanan dişlerin görünümleri vital beyazlatma ile ne yazık ki iyileştirilemez. Dişi içinden beyazlatacak farklı bir beyazlatma işlemi uygulanması gereklidir. Dişin içine beyazlatma ajanı yerleştirilerek üzeri geçici dolgu ile kapatılır. Diş bu şekilde birkaç gün bekler. Bu işlem diş istenen renge ulaşana kadar dilediğiniz kadar tekrarlanabilir.