Ortodonti Tedavisine Nasıl Karar Verilir?

Ortodonti tedavisine ihtiyacınızın olup olmadığını yapacağımız muayene sonrasında ancak biz ortodonti uzmanları belirleyebiliriz. Bununla birlikte ortodonti muayenehanesine gelinmesi için belli başlı maddeler sayabiliriz. 60 overjet dediğimiz üst ön dişlerin alt ön dişlere göre çok önde konumlanması, çapraz kapanış (crossbite) alt ve üst ön dişlerin ters kapanması, açık kapanış (open bite) alt ve üst ön dişlerin birbirleriyle temas etmemesi durumudur. Ortodonti bozukluklar sonradan oluşabileceği gibi doğuştan itibaren kalıtsal nedenlere bağlı olarak da gelişebilir. 

Diş dizisinin sonradan bozulmasının nedenleri başlıca; bebeklik döneminde parmak emme veya uzun süre emzik kullanılması, süt dişlerinin erken kaybedilmesi ortodontik bozuklukların temelini oluşturmaktadır. Şayet hastamızın başka ağız içi problemleri varsa planlama esnasında tedavi edilir. Aksi taktirde tedavi uygulanamaz çünkü diş eti problemi, çürük dişler, eskimiş kırık dolgular ve özellikle kanayan diş etleri braketlerin yapışmasına engel olabilir. Hastanın durumuna ve planlamaya göre tedaviye ilk olarak üst çeneden başlanabilir. Bu durum adaptasyon sürecine de olumlu katkı sağlayabilir. Birkaç seansın ardından alt çenenin tel ve braketleri de yerlerine yerleştirilir. 

Ortodonti tedavisi dişlerin her yaşta hareket edebilmesi esasına dayandığı için tedavinin son aşaması bu temel kavram dahilinde tamamlanır. Tedavi sırasında teller ve braketlerle dişlerin hareket edebilme özelliğini istediğimiz konuma gelmeleri için kullanırız. Aktif tedavi tamamlandıktan sonra teller çıkartılır ve koruma aşamasına geçilir. Buna ortodontide pekiştirme tedavisi adını veriyoruz. Bu aşamada sabit koruyucular ve takılıp çıkarılan plaklar kullanılır. Böylece düzeltilen dişlerde meydana gelebilecek geri dönüşler pekiştirme tedavisiyle engellenmiş olur.




Ortodontik Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Lingual Ortodonti Planlaması Nedir?

Ortonorm Ortodonti

Tümünü Görüntüle