Dişimde Çürük Olduğunu Nasıl Anlarım?
Dişlerin çürümesinin en temel sebebi günlük ağız bakımına yeterli özenin gösterilmemesidir. Gün içerisinde beslendiğimizde ağzımızda oluşan gıda artıkları bakterilere yol açarak dişlerde çürümelere neden olabilir. Diş çürümesine neden olabilecek pek çok faktör bulunmaktadır. Genetik etmenler, karbonhidrat ağırlıklı besinler ve bakteri plakları olarak sıralayabiliriz.
Çürük oluşumu son derece ağrılı bir süreçtir. Diş çürükleri öncelikle diş yüzeyinden başlarlar. Sonrasında dentin tabakasına doğru ilerlerken son olarak diş köküne doğru yol alırlar.
Diş hekimi muayenesinde öncelikli olarak dişte siyah ya da kahverengi renklenmeler dikkati çeker. Bu lekelenmeler dişte çürük olabileceğini belli eder. Ucu ince olan bir alet yardımıyla renklenmelerin üzerine dokunularak dişte yumuşamanın olup olmadığı test edilir.
Yalnızca renklenmeler çürük tespiti için yeterli olamayabiliyor. Bazı dişler iç kısımdan da çürüme yapmış olabiliyor. Çürük tespiti adına ağzın genel röntgeni çekilir. Çürükler röntgende dişten daha siyah bir karartı şeklinde göze çarpar.
Dişte Çürük Nasıl Tedavi Edilir?
Diş çürüklerinin önlenebileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Düzenli gerçekleştirilen ağız bakımı ve gerekli rutin diş kontrolleriyle diş çürüklerinin önüne geçilebilir. Diş çürükleri hiçbir şekilde kendi kendilerine iyileşmezler. Ağzımızın genel yapısını vuran temel sebebin başında da ne yazık ki stres geliyor.
Ağzımızda stresle oluşan kuruluk gibi olumsuzluklar bakterilerin her geçen gün çoğalmasına zemin hazırlıyor. Dolayısıyla diş ve diş eti hastalıklarına yakalanmak kaçınılmaz oluyor. Çürük diş tedavisinde öncelikli olarak çürük bölgenin temizlenme işlemi gerçekleştiriliyor. Sonrasında da temizlenen kısım gerekli dolgu malzemeleri ile dolduruluyor.