Diş Taşı ve Plak Temizliği
Diş plağı, dişlerin üzerinde ve diş eti çizgisi boyunca sıklıkla meydana gelen yapışkan yapılı ve renksiz bakteri tabakasıdır. Bu plakların içeriğinde diş çürüklerine ve diş eti hastalıklarına neden olan bakteriler bulunmaktadır. Gerekli ağız hijyeni sağlanmadığında, diş fırçalanmadığında ve diş ipi kullanılmadığında diş plakları sertleşerek zamanla diş taşına meydan hazırlarlar. Diş taşı, dişin yüzeyindeki mine üzerine ve diş eti çizginizin alt kısmına yapışarak kireçlenmiş veya sertleşmiş plağa denir.
Diş taşı ve plak oluşum nedenleri
Diş taşı ve diş plağının oluşma nedenlerinin başında tüketilen yiyecek ve içeceklerin büyük etkisi vardır. Diş aralarında biriken artıklar uzun süre ağızda kaldığı için bakterilerin bu artıklarla beslenmesine neden olur. Diş fırçalama ve diş ipi ile temizlik yapılmadığı zaman daha çok plak oluşumu ve biriken bakteri plağı göze çarpar.
Diş taşı ve diş plağı oluşumu önlemek için neler yapılmalı?
Sağlıklı ağız bakımıyla bakteri plağı birikmesini önlemek kolaydır. Aşağıdaki maddeleri uygulamayı deneyin;
- Dişlerinizin yüzeyinde yer alan bakteri plağını temizlemek için günde en az iki kez, ikişer dakika dişlerinizi fırçalamaya özen göstermelisiniz.
- Dişlerin arasını ve diş eti çizgisinin altı temizlemek için dişlerinizi her gün bir kez diş ipi ile temizlemeye dikkat etmelisiniz.
- Şekerli, nişastalı ve yapışkan atıştırmalıkları azaltmayı denemelisiniz.
- Her yıl iki defa profesyonel diş temizliği ve muayene için diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.
Diş taşı ve diş plağı temizliği nasıl olur?
Diş taşı temizliği, diş taşlarının temizlenmesi işlemine denmektedir. Diş taşı temizliği esnasında, diş hekiminiz dişlerinizde, diş eti çizgisi üzerinde ve altında biriken plak ve diş taşları için özel ultrasonik aletleri, el aletlerini ve küreti kullanarak temizlik işlemini tamamlar.
Diş taşı ve diş plağı temizliği hakkında daha detaylı bilgi almak için Ortonorm Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.