Sıkça Sorulan Sorular

İleri iskeletsel bozukluklarda sadece diş telleri faydalı olmaz. Eğer alt ve üst çene çok önde, geride ya da yanda konumlanmışsa, diş tellerinin yanı sıra, cerrahi müdahale ile iskeleti de düzeltmek gerekmektedir. Bu tedaviyi ortodonti uzmanı düzenler, cerrahiyi ise konusunda deneyimli plastik cerrah ya da çene cerrahı yapar.

Ortodontik tedavi yaklaşık olarak 18-24 ay kadar sürebilir. Bu tedavi sonrasında genellikle 24 ay kadar daha hasta takibine devam edilir. Tedavi maliyetinin içerisinde, kullanılan malzemeler, her seansta uzman hekim muayenesinin de dahil olduğu düşünülürse bu tedavi için pahalı tanımlaması yapmak zordur.

Destekleyici ortodonti, protetik tedavi ya da diş eti tedavisi öncesinde yapılan ortodontik tedavidir. Bu tedavi sayesinde kaplamalar yapılmadan önce, eğilmiş dişler düzeltilir ve köprülerin daha stabil olması sağlanır. Diş eti tedavisinden önce yapılan ortodontik tedavi sayesinde de hastalar diş temizliklerini daha kolay yapabilirler. Düzgün sıralı dişler, yiyecek artıklarının kolay temizlenmesi açısından, diş eti hastalıklarına yakalanma riskini de azaltır.

Diş yamukluğunun kaplamalarla düzeltilmesi; göz şaşılığının, gözü çıkartarak takma göz takılmasıyla düzeltilmesine benzetilebilir. Diş bütünlüğünün bozulduğu protetik işlemlerin geri dönüşünün olmaması, bu tedavinin ortodontik tedaviye göre dezavantajıdır.

Dişler kapatıldığında üst-alt yönde açıklık varsa, üst çene alttan daha darsa, dişler arasında boşluklar varsa, alt ya da üst çene diğerinden çok fazla önde ya da arkadaysa ortodonti uzmanı tarafından muayene olmanız gerekmektedir.

Süt dişlerindeki aralıklar, yerlerine gelecek olan daimi dişler için yer sağlarlar. Daimi dişler, süt dişlerine göre daha büyük oldukları için bu boşlukları doldururlar. Süt dişlenme safhasında çapraşıklık varsa bu, ileride oluşabilecek yamuklukların habercisi olarak görülmelidir.

Süt dişleri, yerlerine gelecek daimi dişler için yer tutucu görevi görürler. Hem kemiğin genişlemesi, hem de daimi dişlerin sığması açısından süt dişlerinin korunması çok önemlidir. Süt dişlerine geçici diş gözüyle bakılmaması ve çürüklerinin bir pedodonti uzmanı tarafından tedavi edilmesi gereklidir.

Diş çapraşıklıkları ve iskeletsel düzensizlikler, estetik sorunların yanında, çiğneme sorunları, çene eklemi ağrıları ve kilitlenmeler, konuşma problemleri, diş çürükleri ve dişeti iltihaplarına sebep olabilir. Ortodontik tedavi sonunda tüm bu problemlere yönelik önlemler alınır.

Diş tellerinin çürüğe sebep olduğu, halk arasında yanlış bilinen hususlardan birisidir. Diş çürüklerinin sebebi eksik diş fırçalama sonucunda oluşan yiyecek artıklarıdır. Bu artıklar, ağızdaki bakteriler tarafından sindirilir ve ortaya asit artıkları çıkar. Diş minesinin üzerinde oluşan asitler uzun vadede diş minesini yumuşatır ve çürüğe sebep olur. Diş tellerinin bu süreçteki etkisi, yiyecek artıklarının temizliğini zorlaştırmasıdır. Buna rağmen uygun biçimde temizlenen dişlerde çürük oluşmaz. Diş telleri fırçalanırken özellikle braketlerin çevresinin çok iyi temizlenmesi önemlidir. Sanılanın aksine braketlerin altında çürük oluşmaz, çünkü bu yüzeylere yiyecek artıkları ulaşamaz. Diş tellerinin temizliği öncelikle diş fırçası ile yapılır. Fırçalamayı takiben, diş ipi ve ara yüz fırçası kullanılmalıdır. Bunlara ek olarak gargara ve ağız duşu da kullanılabilir.

Sabit ortodontik tedavinin ana elemanı brakettir. Braketlerin metal, seramik ve safir tipte olanları vardır ve dişlerin mine yüzeyine yapıştırılır. Ayrıca dil tarafından uygulanan braketler (lingual teknik) ve takılıp çıkarılabilen şeffaf plakalar ile de tedavi yapılabilmektedir. Tedavi sırasında çene kemiğine yönelik kuvvetler için çocukların çenelik ve gem dedikleri, ’chincap’ ve ’headgear’ ağız dışı gibi aygıtlardan yararlanılabilir.

Braketler dişinizin üzerine özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılır ve hiç acı duymazsınız. Anestezi gerektiren hiçbir işlem yapılmaz. İlk takıldıkları birkaç günde dudak ve yanak içinde bazı yumuşak doku yaralanmaları yapabilir ama bu geçicidir. Ortodontik tedavi sırasında diş çürüme riski artar onun için de braketler arasında besin artığının birikmemesi önemlidir. Her yemek sonrası dişler ve braket araları mutlaka temizlenmelidir.

Diş çapraşıklığının çok fazla olduğu durumlarda ortodontik amaçla diş çekimi gerekebilir. Diş çekimi ile kazanılan boşluklar, yamuk dişlerin düzeltilmesi için kullanılır, artan boşluklar da, arka dişlerin ön tarafa getirilmesi ile tamamen kapatılır. Tedavi sonunda ağızda her hangi bir boşluk kalmaz. Dünya genelinde ortodontik tedavi amaçlı çekim oranı % 35-40 arasında değişmektedir.

Ortodontik tedavinizin başlangıcında kayıtlarınızın alınacağı ve braketlerinizin takılacağı ilk bir iki randevu bir saat kadar sürebilir. Daha sonraki randevularınız 3-4 haftada bir olacaktır ve braket kopması veya tel kırılması olmadığı sürece 15 dk ile yarım saat arasında sürer.

Aktif tedavi ortalama 1,5-2 yıl sürer. Ancak zaman tedavinin şekline, hastanın yaşına, kooperasyonuna göre değişir. Daha kısa olduğu gibi daha uzun da olabilir.

İlk ortodontik kontrol ortodontist tarafından sürekli dişlenmenin başladığı 6-7 yaşta yapılır. Daha sonraki kontrolleriniz diş hekiminiz tarafından yapılacaktır. 10-12 yaş civarında hekiminiz gerek görürse tekrar ortodontist konsültasyonu isteyebilir. Ayrıca erişkin yaşlarda bile gerekli olan durumlarda protetik tedaviye yardım amaçlı veya estetik amaçlı ortodontik tedavi yapılır.

Genellikle dişsel bozuklukların tedavisi için ideal yaş süt dişlerinin değişiminin tamamlanmak üzere olduğu, köpek dişlerinin değişim zamanı olan 10-12 yaş civarıdır. Ancak bazı çeneleri ilgilendiren problemlerde ve kötü alışkanlıkların bırakılmasında erken tedavi büyük önem taşır. O yüzden fissür koruyucuların uygulandığı 6-7 yaş civarında diş hekiminizden bir ortodontist konsültasyonu mutlaka istemelisiniz. Bununla birlikte her yaşta uygulanabilecek tedavi seçenekleri mevcuttur. Ortognatik cerrahi tedavi ise 18 yaşından sonra yapılır. Çocuklarda iskeletsel ve fonksiyonel bozukluk varsa, tedavi için beklenmemelidir. Bunun kararı tamamen bozukluğun şiddetine bağlıdır ve tedavi kararını sadece ortodonti uzmanı vermelidir.

Evet, erişkinler de rahatlıkla tedavi olabilir. Sanılanın tersine sağlıklı bir diş eti ile her yaşta dişleri hareket ettirmek mümkündür. Ancak erken teşhis edilen anomalilerin tedavi opsiyonları daha fazla olduğu için mutlaka bir ortodontist tarafından erken yaşta kapanışın değerlendirilmesi gerekmektedir.

Ortodontik bozuklukların nedenlerinde kalıtımsal faktörlerin rolü olduğu gibi etken daha çok çevresel faktörlerdir. Yani ağız solunumu yapmak, parmak emmek, dudak veya dil emmek, tırnak ısırmak, kalem ısırmak, uzun süre biberon ve emzik kullanmak (4 yaşından sonra kalıcı iskeletsel bozukluklara yol açar), üflemeli çalgı çalmak... gibi alışkanlıklardan dolayı olabilir. Ayrıca çocuklarda sık görülen bademcik, geniz eti sorunları da zamanında müdahale edilmezse çene yüz sisteminde kalıcı bozukluklara neden olmaktadır.

Evet. Ortodontik tedavi ile dişlerdeki çapraşıklıklar ve aralıklar kolayca düzeltilip, doğru ve sağlıklı bir gülümseme elde edilebilir.

Diş Hekimliği Fakültesini bitirip diş hekimi olduktan sonra Ortodonti Anabilim Dalında uzmanlık veya doktora yapan kişiye "Ortodontist" denir.

Ortodonti dişlerin çene kemikleri ile çene kemiklerinin birbirleri ile ve çene kemiklerinin kafa kemikleri ile ilişkisini inceleyen bir bilim dalıdır. Ortodontik tedavide bu sistemde oluşan bozuklukları tedavi etme sistemidir.

Hem erişkinlere hem de genç ve çocuklara uygulanabilen bir ortodontik tedavidir. Fakat Invisalign tedavisine uygun olup olmadığınız ancak doktorunuzun muayenesi sonucunda netleşir. Orta ve hafif diş çapraşıklıkları invisalign ile tedavi edilebilir. Diş çekimi yapılması gereken bir ortodontik tedavi invisalign ile tedavi edilemez. Fakat çalışmalar bu yönde de devam etmektedir. Teknoloji geliştikçe çekimli tedavilerde invisalign ile tedavi edilecektir.

Porselen maskeler doğal dişleriniz gibi görülecek şekilde tasarlanmıştır ve var olan dişlerinizin önüne kalıcı olarak takılabilmektedir.

Dişleri beyazlatmak için birçok yöntem mevcuttur. Bir seans genellikle 1,5 ya da 2 saat sürmektedir. Geceleyin beyazlatma için dişlerinize bir uygulama yapılmaktadır. Bu yöntem yaklaşık 2 hafta sürmektedir. Diğer günlük beyazlatma ürünleri de mevcuttur, ancak bu beyazlatma ürünlerini diş hekiminize danışmadan kullanmamalısınız. İstediğiniz beyazlığa kavuşabilmek için mutlaka diş hekiminizden profesyonel yardım alınız.

Evet, Görüşmemiz esnasında bu planı sizinle birlikte kararlaştıracağız.

Acil bir durumunuz olduğunu tespit eder etmez lütfen merkezimizi arayınız. Mesai saatleri içinde acil bir durumunuz varsa size öncelik verilecektir.

Acısız Dişhekimliği merkezimizde stresten uzak ve mümkün olduğunca acısız bir deneyim yaşamanız anlamına gelmektedir. Lokal anestezi gerektirmeyen tedavi seçeneklerini tartışıp, sizi rahatlatmak için mümkün olduğunca acıyı azaltmaya çalışmaktayız.

Merkezimiz çalışanlarından biri ilk ziyaretiniz sırasında tıbbi ve diş sağlığınız ile ilgili geçmiş bilgilerinizi toplayacak. Daha sonra dişlerinizi ve dişetlerinizi inceleyeceğiz, dişlerinizin röntgeni çekilerek ilk aşamayı tamamlayacağız. Diş sağlığınızın profilini inceledikten sonra sizinle birlikte teşhisimizi konuşacağız. Eğer kök kanal tedavisi, braket tedavisi yada ağız ameliyatı gibi tedaviler gerekiyorsa tedavinizin planlamasını yapacağız. Tedavi ve ücret ödemeleri için seçeneklerinizi konuşup sizin için en iyi planı tespit etmeye çalışacağız. Takip eden düzenli ziyaretleriniz sırasında ise; dişleriniz ve dişetleriniz incelenecek, dişleriniz temizlenecek ve gerekiyorsa tedavi için yeni planlar yapılacaktır. Karşılaştığınız ağrılar yada problemler üzerinde konuşacağız ve eğer varsa sizin sorularınızı yanıtlayacağız.

Düzenli kontroller ve profesyonel temizlik için yılda en az iki kez diş hekimine gitmeniz tavsiye edilmektedir.

Ortonorm Ortodonti

Tümünü Görüntüle