Dişlerimizi Tanıyor muyuz?

Azı dişleri, köpek dişleri, kesici dişler


Ağzımız ve dişlerimiz, sindirim sistemimizin neredeyse giriş kapısı rolündedir. Bilindiği gibi dişlerimiz, sindirim sistemimizin ilk görevi niteliğinde olan besinleri parçalama, koparma ve ezme işlevlerini görür. Her bir dişimizin yapısı farklı görevlerdedir. Yapı bakımından farklı büyüklükte ve şekillerde olan dişlerimizi üç ana gruba ayırabiliriz. 

*Kesici dişler, kopek dişleri, azı dişleri. 

Kesici dişler: Adından da anlaşılacağı gibi kesici dişlerimiz, ince ve keskin bir yapıda dikkati çeker. 4’ü alt, diğer 4’ü de üst çenede bulunur. 

Köpek dişleri: Uç kısımlarının sivri olması sebebiyle besinlerin koparılması aşamasında oldukça etkilidirler. Kesici dişlerin sağ ve sol tarafında bulunurlar. Destek görevindedirler. 

Azı dişleri: Öğütme sistemine destek veren azı dişleri, besinlerin ezilmesine yardımcı olur. Yüzeyleri geniş ve girintili-çıkıntılı bir yapıya sahiptirler. Alt çene kısmında sekiz adet, üst çenede sekiz olmak üzere toplamda on altı tanedir. 

Unutmayın, tükettiğimiz besinlerin dişlerimiz aracılığıyla yeterince koparılmaması, ezilmemesi ve öğütülmemesi durumunda sindirim sistemimiz ciddi derecede zarar görebilir. 

Yetişkinlik dönemine gelene kadar çocukluk döneminde aldığımız vitaminlere özen göstermeliyiz. Süt ve süt ürünlerini, taze meyve ve sebzeleri tüketerek diş sağlığımıza destek çıkabiliriz. Bunun yanı sıra sert kabuklu yiyeceklerin dişimizde açacağı tahribatları da düşünerek hareket etmeliyiz. Yaşadığınız her türlü problemlerinizde kliniğimize başvurarak tedavi alternatiflerimizden yararlanabilirsiniz.


Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Ortonorm Ortodonti

Tümünü Görüntüle