Diş Çürüğü Nedir?

Diş çürüğü, diş minesi adı verilen dişin sert dış yüzeyinin asitler tarafından çözülmesi sonucu oluşur.  Bu asitler bakteri plağı adı verilen yapışkan bir tabaka tarafından üretilir. Bakteri plağı şekerli gıdalarla beslenen bakterileri içerir. Bu şekerleri sindirme sürecinde ise diş yüzeyine saldıran asitleri meydana getirir. 

Zamanla, diş çürüğü diş yüzeyinde delikler oluşturur. Bunlara oyuk adı verilir. Tedavi edilmezlerse oyuklar büyüyebilir. Dişte ciddi madde kaybına yol açabilir. 

Asitler dişinizin yüzeyine sürekli olarak saldırırlar. Ancak diş çürüğü hemen meydana gelmez. Bunun nedeni ağzınızdaki diğer unsurların dişlerinizi kuvvetlendirmek ve diş çürüğünü önlemek için çalışmasıdır. Bu unsurlardan bir tanesi tükürüktür. Tükürük diş yüzeyini güçlendirmeye destek olan mineralleri içerir. Doğal bir mineral olan florür, dişleri güçlendirmeye yardımcıdır, içme sularına eklenir ve diş macunlarında bulunur. 

Diş çürüğü ağrısından şikayetçiyseniz sakın diş ağrısını geçirmek için garip yöntemler denemeye çalışmayın. Bu garip yöntemlerin neler olabileceğini sizler için listeledik, okumaya ne dersiniz? 



Ortonorm Ortodonti

Tümünü Görüntüle